Pomagamy Filipkowi!

18948878_1592478294127564_101571878_o

Cały czas walczy i pragnie pokonać chorobę. 10-letni Filip, który aktualnie przebywa w poznańskim szpitalu, od grudnia 2016 roku rozpoczął tzw. chemię podtrzymującą.

Zmagania z jeszcze nie wykrytą chorobą rozpoczęły się, kiedy u Filipa wystąpiły pierwsze symptomy – wymioty, a następnie bóle głowy. Pani Ania Ścibor – mam Filipa od razu zareagowała na objawy, konsultując się z lekarzami. Kiedy oznaki choroby nie ustępowały, pojawiła się w szpitalu, gdzie badanie tomografem wykazało guza mózgu. Kolejnym krokiem była operacja, po której Filip był kilka dni w śpiączce farmakologicznej. To był początek walki z złośliwym nowotworem IV stopnia wg. WHO. Przeszkodą po operacji był utrzymujący się obrzęk mózgu, przez który Filip miał założony dren, a następnie operacyjnie wszczepiony tzw. drenaż wewnętrzny. Rozpoczęły się nawet przygotowanie do kolejnej operacji, podczas której miało dojść do wszczepienia zastawki. Na szczęście organizm poradził sobie z tą przeszkodą i płyn zaczął się wchłaniać.

Chłopiec wraz z jego mamą przechodzą trudne chwile. W czerwcu zeszłego roku Filip wrócił do domu i od lipca rozpoczął chemioterapię. Jego leczenie i częste dojazdy do szpitala stanowią bardzo duże koszta, dlatego dołączamy się do pomocy i  wspieramy go w jego walce z nowotworem!